Opis časova

Covid-19 inovacije: početak grupnih časova

U prethodnih mesec dana sam po prvi put sa svojim đacima, s kojima inače imam individualne časove, organizovala i susrete za po njih dvoje, kao i grupne online aktivnosti. Oni su jedni za druge spremali prezentacije, prevodili odrednice iz Urban Dictionary-ja, a igrali smo se i zanimljive geografije preko platforme https://bastaonline.net/.

Ti zajednički časovi su im dali priliku da čuju i vide druge mlade ljude /Ana (18), Viktor (20) i Aleks (22)/ kako govore naš jezik, ali su ih, kako sami kažu, ohrabrili da pričaju na srpskom kad god im se za to u budućnosti bude ukazala prilika. Bilo je inspirativno gledati ih kako pomažu jedni drugima da se što bolje izraze na jeziku koji svi oni uče kao deo svog kulturnog nasleđa! ❤

Tokom septembra nastavljamo i sa individualnom i sa grupnom nastavom.

(Beograd, 21. avgust 2020. godine)

Igra skrivanja za celu porodicu

Poseban izazov za učenje srpskog kao naslednog jezika postoji u onim porodicama u kojima se srpski veoma malo ili skoro nikako ne koristi u kućičak i kada su oba roditelja s našeg jezičkog podneblja. Mnogi naši sunarodnici sa svojom decom govore na jeziku šire jezičke zajednice, tj. zemlje u kojoj porodica živi. Kada se govori na srpskom, deca uspevaju da razumeju o čemu je reč, znaju da odgovore na pitanja kratkim rečenicama, ali se ne usuđuju da sama kažu nešto više, ne nadovezuju se na temu niti sama započinju razgovor na srpskom.

Roditelji bi voleli da im deca „progovore“ srpski i da ga koriste makar u kući ili kada pričaju s bakama i dekama i rođacima u Srbiji. Međutim, kako sami neretko kažu, „ne znaju odakle da počnu” − uočavaju da je za učenje potrebno izdvojiti vreme, ali osećaju da bi im značila pomoć da se znanje sistematizuje i, koliko je god to moguće, ubrza.

U takvim slučajevima preporučujem individualne časove u kombinaciji s jezičkim igrama koje osmišljavam za celu porodicu. Način na koji učimo nasledni jezik, po mom mišljenju, ne treba da imitira metodiku nastave stranih jezika na kakvu smo navikli u okviru obaveznog obrazovanja ili na privatnim časovima. Smatram da je porodica u ovom slučaju dragocen izvor jezičkih znanja, pa se trudim da pored časova, za svoje đake osmislim i aktivnosti u koje mogu da se uključe roditelji, sestre i braća, ali i rodbina u Srbiji s kojom postoji kontakt preko video-poziva i društvenih mreža. 

Ilustracija: Hiro Kamigaki, Pierre the Maze Detective: The Search for the Stolen Maze Stone (2015)

Igra koju predstavljam ovom prilikom pogodna je za sve uzraste i sve nivoe znanja, a za početnike, cilj je da se kroz igru nauči što više naziva za pokućstvo. U prvom delu igre je potrebno da đak sakrije u kući neki predmet− telefon, ogledalce, češalj, knjigu, olovku, kremu za ruke… Ostali nizom pitanja, na primer: „Da li je telefon u kupatilu?”, „Da li je u dnevnoj sobi?”, „Je li ispod kauča”, „Je l’ iza jelke?”, „Da li je, da li je… u korpi za veš?”, sužavaju potragu i malo pomalo se otkriva gde je „skriveno blago”.

U drugom delu igre đak traga za skrivenim predmetom − postavlja pitanja kako bi pronašao „blago”. To je, naravno, težei potrebno je da se prvi deo igre ponovi nekoliko puta dok đak ne nauči da sam postavlja pitanja. U obe faze je moguće da za predmetom traga s nekim u paru, tj. da ima pomoćnika tragača koji će mu šaptati ako ne razume postavljeno pitanje ili ako ne zna kako sam da pita.

Ova igra ima posebnu čar kada se skrivaju i traže pokloni, a pred nama su dani darivanja. Srećni praznici! :)

U Beogradu, 20. decembra 2020. godine

Igre koje igramo

Slika je preuzeta iz autorskih članaka objavljenih u okviru projekta New New Games iz 2016. godine

Mislim da je struktura igara koje igramo s decom u procesu učenja veoma važna za način na koji će se oni kasnije “igrati u životu” kao odrasli ljudi, tj. kako će videti svoju ulogu u manjim i većim zajednicama. Kreirati uvek nove i zanimljive igre za učenje jezika, koje pritom podstiču zajedništvo i vrednovanje različitosti, zna da bude izazovno, ali verujem da vredi svakog truda.

Pokret New Games Movement, naročito popularan sedamdesetih i osamdestih godina u SAD-u, za cilj je imao da podstakne ljude da na turnirima u prirodi igraju igre koje promovišu saradnju i prijateljstvo, a ne takmičenje i ratobornost. Jedna od ideja za igre u kojoj učestvuju dve grupe ljudi je da uvek bude otvorena mogućnost da se nekoliko pojedinaca iz tima koji pobeđuje, kada proceni da je to neophodno, priključi timu koji gubi i da se na taj način igra iznova i iznova nastavlja. 🙂

Oduševile su me sve te igre koje se ne baziraju na tome da bilo ko mora bilo šta da izgubi da bi neko drugi pobedio, pa se trudim da za grupne časove uvek osmislim aktivnosti koje vrednuju saradnju i učenje kroz zajedništvo. Važno mi je da mojim đacima za odabranu aktivnost bude jasno koji je zajednički cilj, pa da, dok unapređuju jezičku veštinu koja je tom prilikom u fokusu, razvijaju i svest o tome da što se bolje udruže, mogu lakše i lepše da realizuju neki konkretan zadatak.

(U Beogradu, 15. novembra 2020. godine)

Filmovi kao inspiracija

Đaci na grupne časove uvek dolaze spremni, u smislu da su unapred pogledali film koji je povod za razgovor. Neretko, na individualnim časovima pre tog zajedničkog susreta prokomentarišemo osnovnu ideju filma i skupa promislimo koje bi to reči i izrazi mogli biti potrebni da što preciznije izrazimo svoje mišljenje o zadatoj temi.

U nastavku delim zabeleške o dva kratka filma i temama koje su pokrenuli:

Ovo je kratki film koji nam je poslužio kao inspiracija da pričamo o budućnosti: o utopijama i distopijama, o naučno-fantastičnoj lektiri koju smo već čitali ili želimo da pročitamo, o mnogobrojnim filmovima iz tog žanra, o napretku tehnologije… Na samom kraju videa otvara se i tema religije i spiritualnosti, tj. položaja crkve u savremenom društvu. Gramatički gledano, filmić je inspiratvan da se provežba kondicional i razne vrste uslovnih rečenica: ako bismo živeli ovako, ako budemo živeli ovako, da živimo ovako; fine razlike u značenjima koje se mogu shvatiti i usvojiti na višim nivoima učenja srpskog jezika.

Stari Diznijev crtani “Mali remorker” (1948) bio je polazište da govorimo o odrastanju i disciplini, ali se spontatno iznedrila i tema doslednosti: da li se u svim odnosima slobodno ispoljavamo ili nekad nemamo hrabrosti ili volje da iznesemo svoje mišljenje. Koje su to situacije? Od svojih đaka sam dobila preporuke za filmove Finding Nemo, The Lion King, Toy Story i seriju The Clone Wars iz Star Wars kuhinje. Sva ta ostvarenja se, kako su mi predočili, bave važnom temom prelaska iz sveta detinjstva u svet odraslih.

Filmovi se pokazuju kao odlična polazna tačka za razgovor, a srećna sam što naši časovi nastavljaju da budu dokaz kako uvek možemo da naučimo nešto jedni od drugih, bez obzira na to ko koliko ima godina.

(U Beogradu, 15. oktobra 2020. godine)