Roditelji male dece

U poslednje vreme dosta sarađujem s roditeljima male, tj. predškolske dece (od tri do sedam godina) koji bi voleli da njihovi mališani progovore srpski, iako kao porodica žive u drugim jezičkim sredinama. Za njih sam osmislila poseban način rada, a nastavu prilagođavam svakom detetu posebno.

Moja preporuka za najmlađe su kraći časovi, najčešće 30 ili 45 minuta, pri čemu je ideja da i roditelji, između časova rade s decom, prateći materijale i uputstva koja šaljem pre časa. U metodici nastave se za takav pristup najčešće koristi termin “izvrnuta učionica” (engl. flipped classroom), a taj metod mi se pokazao kao naročito dobar za predškolsku decu koja na neki način dolaze spremna na čas, gde mi i dalje učimo nove stvari, ali na bazi koju su stvorili s mamom ili tatom, što smanjuje stres, olakšava i ubrzava učenje.

Imajući to u vidu, moj savet je da između naših časova imate dan ili dva vremena za samostalan rad. Na časovima se često smejemo, deci je dozvoljeno da odu po igračku, slikovnicu ili knjigu o kojoj žele da pričaju, sednu gde i kako žele ili se maskiraju, gledamo isečke iz crtanih i pričamo o likovima, pevamo i plešemo, ali se, bez obzira na opuštenost veoma ozbiljno radi.

Ilustracija preuzeta iz intervjua s Dobrosavom Bobom Živkovićem (časopis Vreme, br. 1501)

Ozbiljnosti doprinose konsultacije s roditeljima tokom koijh redovno analiziramo tempo napretka. Ako ste Vi mama ili tata koji veruju u profesionalan i posvećen, ali za decu radostan i opuštajući način rada, javite mi se.

Kako biste stekli što bolji utisak o mom načinu rada, preporučujem da pogledate stranicu s opisom časova. Tamo najčešće pišem o načinu rada koji primenjujem sa đacima svih uzrasta, pa ćete moći da zaključite o mojoj pedagoškoj perspektivi.

U Beogradu, 20. januara 2021. godine

Ово дело је лиценцирано под условима лиценце Creative Commons Ауторство-Некомерцијално-Без прерада 3.0 Србија.